Rivian hinner före Tesla och Ford med världens första eldrivna pickup

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 sep 2021

Det blev några veckors senare än planerat, men nu har det amerikanska start up företaget Rivian dragit igång produktionen av sin eldrivna pickup R1T.

På twitter meddelade Rivians grundare och chef, RJ Scaringe, att det första färdiga exemplaret har rullat av bandet vid fabriken i staden Normal (ja, den heter så) i Illinois.

”De gemensamma ansträngningarna från vårt team har gjort det möjligt. Jag kan knappt vänta med att börja leverera bilarna till kunder”, twittrade han tillsammans med bilder på ett ljusblått exemplar av R1T på fabriksgolvet.

Rivian R1T ska ha en räckvidd på omkring 50 mil, fyrhjulsdrift, 800 hästkrafter och kunna dra närmre fem ton. Lanseringsmodellen av R1T får ett pris från 73 000 dollar i USA. Efter att de ursprungliga planerna på att börja leverera bilar i USA under juni fått skjutas upp två gånger ska leveranserna nu komma i gång i september.

Möjlig lansering av elsuv i Sverige nästa år

När även kunder i Sverige får möjlighet att beställa ett exemplar är ännu oklart. Rivian har sagt att deras andra modell, elsuven R1S, ska lanseras i Europa men inte angett någon tidsplan.

I somras publicerades ett mail på ett forum som uppgavs komma från Rivians ledning där det talades om en europeisk lansering under 2022. Troligen kommer vi då ändå inte kunna köpa elsuven R1T som främst är tänkt för den nordamerikanska marknaden utan istället den något mindre elsuven R1S.

Sedan en tid förhandlar Rivian med den brittiska regeringen om att etablera en bilfabrik utanför Bristol

Bakom Rivian står bland annat Ford och Amazon, som både har gått in med pengar i företaget och vill använda Rivians teknik för egna modeller. Amazon vill bygga 100 000 elektriska transportbilar till år 2030 som ska användas att köra ut alla beställningar som kommer in. För Fords del fanns det tidigare planer på att använda Rivians teknik för att lansera en elbil under märket Lincoln, något som ställdes in förra året kort innan modellen skulle presenteras.

Ford vill ändå dra nytta av Rivians kunskaper kring elbilar för kommande modeller. Men med produktionsstarten av R1T hinner alltså uppstickaren Rivian före jätten Ford med att få i gång serietillverkning av världens första eldrivna pickup.

Fords eldrivna version av sin klassiska pickup F-150 är planerad att dra igång först nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!