Rykte: då kommer uppdaterad och mindre Tesla Model Y

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 aug 2024

Efter förra årets uppdatering av Tesla Model 3 väntas också Model Y komma i en omarbetad version. Men en sådan lansering är inte aktuell för i år, har Teslas chef Elon Musk meddelat. Att något är på gång har det ryktats om länge och tidigare i år dök det upp bilder på nätet som uppgavs visa tester i Kalifornien av uppdaterade Model Y.

Från kinesiska leverantörer kommer nu uppgiften att uppdaterade Model Y lanseras under första kvartalet nästa år. Det handlar då om bilen som internt går under projektnamnet “Juniper”. Detaljer kring vad uppdateringen handlar har inte presenterats. Men en rimlig gissning är att karossens design kommer få samma ändringar som hos Model 3 samt bättre materialval och en tystare kupé på insidan.

Enligt uppgifterna från Kina planerar Tesla att där även lansera en sjusitsig version av Model Y som kommer ut på marknaden mot slutet av nästa år. På den amerikanska marknaden finns Model Y redan med sju säten. Om det nu är något vi nästa år kan få även hos oss är oklart.

Utöver det uppges en mindre halvkombiversion av Model Y vara på gång. Tillverkningen av den påstås dra igång i slutet av nästa år med leveransstart början av 2026. Hur mycket mindre än dagens 4,75 meter långa Model Y den nya versionen ska vara nämns inte. Det kan då handla om den länge omtalade mindre och billigare modellen, ofta kallad Model 2, som Tesla väntas lansera.

Ursprungligen skulle den använda en nyutvecklad plattform och nya tillvekrningsmetoder för att kunna pressa priset till 25.000 dollar. Det har Tesla nu gått ifrån och sagt att den mindre modellen kommer baseras på nuvarande teknik och tillverkas i befintliga fabriker.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: