Elbilen logo Meny

Rykte: Tesla och Toyota vill utveckla gemensam plattform

Tesla har sedan länge utlovat en ”25 000 dollar-modell” som ett billigare och lite enklare alternativ. Deras ”folkbil” Model 3 lyckades inte riktigt uppfylla det kravet. Men enligt sydkoreanska medier kan något nu vara på gång i form av en billigare SUV.

Extra intressant är att uppgifterna antyder på att det rör sig om ett samarbete med Toyota. Det vore inte första gången de båda tillverkarna samarbetar. 2010 ingick de ett partnerskap som mynnade ut i en eldriven version av Toyota RAV4.

Enligt den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo togs samarbetet upp igen förra året. Målet ska vara att utveckla en gemensam plattform för en mindre SUV. Källan ska vara en person med inblick i den japanska bilindustrin och bör nog tas med en nypa salt.

Men med tanke på det tidigare samarbetet samt vad både Toyota och Tesla skulle ha att vinna är det inte omöjligt. Toyota skulle kunna leverera en plattform och Tesla erbjuda sin teknik för att få ut en billigare modell på marknaden. Både Tesla och Toyota arbetar också på att utveckla egen batteriteknik.

Enligt uppgifterna ska förhandlingarna befinna sig i ett slutskede. Stämmer det borde vi alltså snart få veta sanningshalten i ryktet.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-03-30