Ryssland startar tillverkning av Moskvich – eldriven version på gång

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 nov 2022

Efter Rysslands invasion av Ukraina var det många europeiska och amerikanska företag som mer eller mindre avbröt sina verksamheter i Ryssland. Bland annat Renault, som enligt uppgift sålde sina andelar hos den statliga tillverkaren Autovaz till priset av en rubel.

Autovaz meddelade då att de skulle återuppliva det gamla sovjetiska märket Moskvich och bygga bilar i det som varit Renaults ryska fabrik.

Och det även i form av en elbil.

Nu är produktionen av den bensindrivna modellen Moskvich 3 i gång. Redan innan årets slut ska den också komma med eldrift.

Någon ny modell har Autovaz inte lyckats utveckla på den korta tiden sedan maj. Moskvich 3 är i stället kopia av den kinesiska kompaktsuven JAC S4 (på bilden ovan). Komponenter ska enligt nyhetsbyrån Reuters också importeras från Kina och monteras samman vid den ryska fabriken.

JAC S4 finns med eldrift i Kina och bjuder då på 150 hästkrafter. Dengår att få med batteripaket på 55, 61 eller 66 kWh. Modellen säljs även i Schweiz från omkring 370 000 kronor med det största batteriet som ger en räckvidd på 41 mil enligt WLTP.

Därmed bygger Moskvich vidare på en gammal tradition av att utgå från andra tillverkares modeller. Redan den första Moskvich från 1946 var en kopia på dåtidens Opel Kadett.

Även ryska Lada visade tidigare i år en protoyp på sin första elbil, Lada e-Largus. Även den baseras på en äldre modell, nämligen Dacia Logan LCV i generationen som tillverkades fram till 2013.

Att den eller Moskvich 3 letar sig till Sverige är knappast troligt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: