SÅ LÅNGT kommer man med Tesla Roadster vid 400 kilometer i timmen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

23 nov 2017

Roadster_HeroDen kommande modellen av Tesla Roadster har en räckvidd på smått osannolika tusen kilometer. Men hur långt räcker batteripaketet på 200 kilowattimmar vid topphastigheten på 400 kilometer i timmen? Man kommer i alla fall betydligt längre än i många andra elbilar som körs i normal hastighet, visar en beräkning baserad på kända data och rimliga antaganden.

Detta enligt The Drive, som har tagit hjälp av forskare vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, Pennsylvania.

Venkat Viswanathan och Shashank Sripad, båda experter på elbilar och batterier, kom fram till att de 200 kilowattimmarna gör att Roadstern förmodligen väger lika mycket som en Model S med ett hälften så stort batteripaket. Och massa påverkar energiåtgången.

Men dubbelt så många battericeller innebär att de enskilda cellerna inte utsätts för lika stora påfrestningar när de trycker ut samma energimängd. Dessutom antas luftmotståndet vara mindre och allt sammantaget innebär det att Tesla-vd:n Elon Musks påståenden om acceleration och räckvidd stämmer.

Tesla visar upp nästa RRoadster_Front_Profileoadster

Något han inte nämnde när bilen presenterades är hur långt man kommer om man kör i en konstant hastighet av 400 kilometer i timmen. Forskarna båda kom fram till att batteripaketetet bör räcka till mellan 25 och 30 minuters körning, det vill säga upp till 200 kilometer, om man har riktigt bråttom.

Originalroadstern skulle inte ha en chans, om någon undrar. Den kan bara hålla topphastigheten på i jämförelse patetiska 200 kilometer i timmen i en kvart. Supersportbilen Bugatti Chiron, som även den har en topphastighet på 400 kilometer i timmen skulle också bli frånåkt. Bensinmätaren står på noll efter bara nio minuter med plattan i mattan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: