Så mycket ökade elbilarna globalt förra året

Carl Undéhn

Carl Undéhn

17 jan 2024

Förra året präglades av stigande inflation och lågkonjuktur. Vilket inte innebär de bästa förutsättningarna för konsumenter att köpa en ny bil. Men trots utmaningarna blev det med nytt rekord för antalet nya elbilar globalt. Enligt siffror från institutet Center of Automotive Management (CAM) såldes det 9 miljoner elbilar globalt, en ökning med 29 procent jämfört med året innan.

Kina är fortsatt världsledande och 57 procent av försäljningen av elbilar skedde där. En bra bit efter hamnar EU på en andraplats, med 22 procent av försäljningen, följt av USA med 13 procent. Sverige pekas i rapporten ut som en marknad där den ”relativa marknadsandelen” av helt eldrivna modeller var hög under förra året, 38,6 procent. En siffra som däremot hamnar i skuggan av Norge, där elbilar under 2023 stod för 83,5 procent.

Med en marknadsandel på 46 procent stod Tesla, BYD och Volkswagen för nästan hälften av elbilarna som såldes under 2023. BYD har som bekant knappat in på Tesla och är idag världens näst största tillverkare av elbilar. Än så säljs däremot 92 procent av dem på hemmamarknaden Kina.

– Kina och kinesiska tillverkare dominerar redan den globala marknaden vid sidan av Tesla. Fyra kinesiska tillverkare – BYD, SAIC, Geely och GAC – finns bland de 6 mest sålda elbilstillverkarna, kommenteras siffrorna av Stefan Bratzel, som lett arbetet med rapporten.

Om de nya tillverkarna, som idag främst kommer från Kina och nu försöker etablera sig utanför hemlandet, kommer lyckas eller inte hänger på om de klarar av att skala upp produktionen. Något som både Tesla och BYD hittills varit ensamma om att lyckas med, framhäver rapporten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: