Så ska e-tron GT låta

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

8 okt 2020

Audi e-tron GT ska rulla fram till tonerna från en laddbar skruvdragare, en radiostyrd helikopter – och ett tre meter långt plaströr. Detta för att uppfylla kravet på att elbilar måste låta för att inte överrumpla fotgängare när de kör i låg hastighet.

Ingenjörern Rudolf Halbmeir, som utvecklade bilens ”signaturmelodi” tillsammans med kollegan Stephan Gsell, säger att det tog ett tag att hitta rätt instrument.

– Jag testade alla möjliga instrument för att hitta ljudet för e-tron GT – allt från violin till elgitarr och det australiensiska blåsinstrumentet digeridoo – men inget av dessa var särskilt passande.

– Då hittade jag ett plaströr i trädgården. Det var tre meter långt och 80 millimeter i diameter. Jag kopplade ena änden till en fläkt och lyssnade på ljudet som kom ut från andra sidan. Det var ett väldigt säreget djupt morrande och jag visste omedelbart att jag hade hittat grunden till ljudet.

Ljudet, som styrs av accelerationen, spelas upp av en högtalare utanpå bilen. Passagerarna i den kan också få uppleva ljudet av accelerationen via de invändiga högtalarna, men det går även att stänga av funktionen.

Läs mer i nästa nummer av Elbilen, som var på plats, provåkte och provlyssnade på Audi e-tron GT.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!