Scania köper robotar för snabb batterimontering i Södertälje

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2022

Redan i slutet av 2020 presenterade lastbilstillverkaren Scania planer på stora investeringar för tillverkning av eldrivna lastbilar i Södertälje. En miljard kronor satsas i batterimontering och ett batterilabb där.

Nu kommer mer konkreta detaljer kring vad pengarna egentligen används till. En ny anläggning på 18 000 kvadratmeter för batterimontering byggs intill Scanias chassimontering i Södertälje. Scania investerade redan 2018 i batteritillverkaren Northvolt och det från deras fabrik i Skellefteå som cellerna för batterimonteringen ska komma.

De färdiga batteripaketen har sedan en kort väg till monteringshallen där de hamnar i Scanias eldrivna lastbilar. Tillverkningen väntas komma igång under 2023.

ABB:s robot IRB390

Produktionen ska i hög grad vara automatiserad och Scania har lagt en beställning på flera olika industrirobotar från ABB. Det handlar bland annat om roboten IRB 390 som annars används i förpackningsindustrin men nu alltså får tjänstgöra vid batteritillverkning.

IRB 390 ska montera kontaktplattor i batterier och kan enligt ABB utföra arbetet med en hastighet på en platta i sekunden.

Idag meddelar Scania också att de fått en beställning på 78 eldrivna lastbilar från Köpenhamns kommunala avfallsbolag. Det handlar om eldrivna versioner av lastbilar i L-serien som tagits fram för stadstrafik. Den kan utrustas med ett batteripaket på mellan 160 och 300 kWh för en räckvidd på upp till 25 mil.

De första ska levereras i december i år och den totala ordern kan även utökas med ytterligare 23 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!