Scania satsar en miljard på egen batterianläggning i Södertälje

Lotta Hedin

Lotta Hedin

17 nov 2020

Svenska lastbilstillverkaren Scania ska investera över en miljard kronor i en batterimonteringsanläggning och ett batterilabb i Södertälje. Företaget planerar att snabbt utöka utbudet av eldrivna fordon. ”Med denna satsning visar vi att vi tänker ta en ledande roll i elektrifieringen av tunga fordon”, skriver företaget.

Battericellerna ska Scania få från Northvolt, där Scania är delägare. Men utformningen av moduler och batteripack ska Scania själva sköta vid den nya anläggningen.

– Vi vill själv designa våra batteripaket efter typ av lastbil och användningsområde. Labbet ska användas för att optimera batteriernas prestanda och göra livscykelanalyser i allt från -40 till plus 70 grader, säger Scanias vd Henrik Henriksson till Dagens Nyheter.

Enligt Scania ska 200 personer rekryteras, de flesta internt, för arbete i monteringsanläggningen som ska ligga i anslutnig till den nuvarande lastbilstillverkningen. Monteringsanläggningen, som till att börja med ska bli 18 000 kvadratmeter stor, ska vara i drift 2023.

Laboratoriet på 1 000 kvadratmeter ska stå klart redan till våren, och vara i full drift hösten 2021.

Tidigare i höstas presenterade lastbilstillverkaren Scania sin första helt elektriska lastbil,med 250 kilometers räckvidd. Samtidigt lovade man att fler ellastbilar, även för fjärrtrafik, väntar runt hörnet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: