Elbilen logo Meny

Scania satsar en miljard på egen batterianläggning i Södertälje

Svenska lastbilstillverkaren Scania ska investera över en miljard kronor i en batterimonteringsanläggning och ett batterilabb i Södertälje. Företaget planerar att snabbt utöka utbudet av eldrivna fordon. "Med denna satsning visar vi att vi tänker ta en ledande roll i elektrifieringen av tunga fordon", skriver företaget.

Battericellerna ska Scania få från Northvolt, där Scania är delägare. Men utformningen av moduler och batteripack ska Scania själva sköta vid den nya anläggningen.

– Vi vill själv designa våra batteripaket efter typ av lastbil och användningsområde. Labbet ska användas för att optimera batteriernas prestanda och göra livscykelanalyser i allt från -40 till plus 70 grader, säger Scanias vd Henrik Henriksson till Dagens Nyheter.

Enligt Scania ska 200 personer rekryteras, de flesta internt, för arbete i monteringsanläggningen som ska ligga i anslutnig till den nuvarande lastbilstillverkningen. Monteringsanläggningen, som till att börja med ska bli 18 000 kvadratmeter stor, ska vara i drift 2023.

Laboratoriet på 1 000 kvadratmeter ska stå klart redan till våren, och vara i full drift hösten 2021.

Tidigare i höstas presenterade lastbilstillverkaren Scania sin första helt elektriska lastbil,med 250 kilometers räckvidd. Samtidigt lovade man att fler ellastbilar, även för fjärrtrafik, väntar runt hörnet.

Lotta Hedin

Lotta Hedin

PUBLICERAD: 2020-11-17