Schweiz kan införa laddförbud för elbilar i vinter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 nov 2022

Hur allvarlig risken för elbrist och en blackout verkligen är i vinter kan ingen svara på med säkerhet. Kombinationen av kalla temperaturer och en ansträngd situation på den europeiska elmarknaden gör att flera länder i alla fall tar fram planer för att stå rustade inför det värsta.

Även Schweiz. Det lilla alplandet mitt i Europa är starkt beroende av importerad el under vintern. Majoriteten kommer från Frankrike, som dras med trasiga kärnkraftverk som leder till elbrist, och Tyskland som i dagsläget får hjälpa grannen Frankrike med el.

Om det då inte blir tillräckligt över för Schweiz har regeringen lagt fram ett förslag med besparingsåtgärder i fyra steg. Når det upp till det tredje steget påverkar det också landets 110 000 laddbara bilar som då endast får laddas och köras för ”absolut nödvändiga resor”.

Dit räknas resor till jobbet, att handla, läkarbesök, utövning av religion eller att man är kallad till rätten. Landets 26 kantoner ska kontrollera att reglerna efterföljs.

Men inte bara trafiken innefattas av förbuden. Vid behov blir det heller inte tillåtet att använda varken bubbelpool, solarium, bastu eller ens en massagestol.

Den som i stället för wellness vill röra på sig i någon av landets skidbackar får då klä sig varmt i kabinen upp, för där skruvas värmen ned. Om det överhuvudtaget finns någon snö att åka på. För även maskiner för konstsnö kan innefattas av förbudet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: