Serietillverkat batteri kan laddas fullt på 5 minuter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2021

”Superbatterier” med närmast oändlig räckvidd och energitäthet är något många elbilsägare både drömmer om och hoppas på.

Nu rapporter brittiska The Guardian att forskare har tagit ett rejält steg på vägen mot att uppfylla drömmen. Den israeliska firman StoreDot har tillverkat en ny typ av litionjonbatterier för elbilar som kan laddas fullt på endast fem minuter.

Genombrottet är extra intressant då tillverkningen skett inom ramen för den vanliga produktionen hos tillverkaren Eve Energy i Kina. 1000 batterier har producerats och det handlar alltså inte om något laboratorieförsök under speciella omständigheter.

Store Dots chef Doron Myersdorf menar att laddningen av deras batterier kommer gå lika fort som att tanka en fossilbil. Med det hoppas att han att de nya batterierna en gång för alla ska sätta stopp för oron att elbilar inte lämpar sig för längre resor. StoreDot säger också att batteriet efter 1000 laddcykler fortfarande kommer ha 80% kapacitet.

Men det finns ändå en hake. Den extremt snabba laddningen är endast möjlig med betydligt mer kraftfulla laddare än vad som är vanligt idag.

När begränsningen inte längre ligger i batteriernas kapacitet menar Doron Myersdorf att infrastrukturen för snabbladdning måste byggas ut för att inte vara föråldrad om tio år.

Till 2025 vill StoreDot ha sina batterier på marknaden och lovar då en räckvidd på över 15 mil efter fem minuters laddning med dagens laddinfrastruktur.

I dagens litiumjonbatterier används grafit som elektrodmaterial där litiumjoner lagras vid laddning. Om det går för snabbt finns det risk att kortsluta batteriet.

StoreDot använder en teknik där grafiten byts ut mot halvledare med nanopartiklar som leder strömmen mycket snabbare.

I dagsläget består de av materialet germanium, men tanken är att använda silikon vilket skulle sänka kostnaderna. Enligt StoreDot kommer de nya batterierna då inte vara dyrare än dagens litiumjonbatterier.

StoreDot har tidigare presenterar mindre batterier som kan supersnabbladdas och bland annat Daimler och BP har investerat i företaget

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!