Elbilen logo Meny

Shell bygger om bensinmack till snabbladdningsstation

Möjligheten att kunna ladda sin elbil vid bensinmacken blir allt bättre. I slutet av förra året öppnades bland annat den första snabbladdaren hos OKQ8 i Örebro. Det innebar startskottet på den gemensamma satsningen med Skellefteå Kraft för att bygga Sveriges största laddnätverk med 800 laddpunkter till 2026.

Än så länge dominerar ändå bensinångorna vid landets bensinstationer. Men hur det kan komma att se ut i framtiden visas nu på en station från Shell i Fulham utanför London.

Alla bensinpumpar har där monterats ned för att göra plats för nio snabbladdare på 175 kW. Ur dem kommer det grön el från förnyelebara källor och det aktuella priset för att ladda är 49 pence per kWh, omkring sex kronor.

I samband med installationen av snabbladdarna byggdes stationen om och har nu ett väntrum för de som laddar, ett café och en butik. Det typiska platta taket över bensinpumparna har också ersatts med en ny konstruktion i trä.

Stationen är den första i sitt slag och ett flaggskeppsprojekt för Shells satsning på etablera sig i laddbranschen.

Shell har tidigare sagt att de ska bygga en halv miljon laddpunkter vid sina stationer runt om i världen fram till 2025. I dagsläget erbjuder oljebolaget omkring 60 000 laddpunkter, men långt ifrån alla är snabbladdare.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2022-01-14