Skoda bygger laddstationer med batterier från Enyaq

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2021

Tjeckiska Skoda har gått samman med företaget IBG Cesko för att förlänga livscykeln av batterierna som sitter i elbilen Enyaq samt laddhybriderna Suberb och Octavia.

De ska användas till laddstationer som ska installeras i anslutning till Skodahandlare runt om i Europa. En teststation används redan i Prag och 160 stationer ska vara förbeställda av handlare i bland annat Tyskland, Nederländerna och hemlandet Tjeckien. Men Skoda säger att de planerar tillverka över 4 000 enheter som kan komma att hamna även i flera andra länder, inklusive Sverige.

I dagsläget kommer batterierna från testbilar, men på längre sikt ska batterierna från de Enyaq som säljs idag användas. Enligt Skoda kommer batterierna då få en förlängd livslängd och användas under 15 år. Som ett sista steg säger Skoda att batterierna ska återvinnas för att användas i tillverkningen av nya batterier.

Systemet använder sig av upp till tretton batterier från Skoda Enyaq på 82 kWh, eller 20 stycken på 13 kWh från laddhybriderna, som sedan kopplas ihop med snabbladdare på upp till 150 kW. Totalt har systemet en kapacitet på 328 kWh och tanken är att det ska användas till att lagra grön el från bland annat solceller.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: