Skoda dubblar satsningen på elbilar med suvar och kombi

Carl Undéhn

Carl Undéhn

26 apr 2023

Med Vision 7S visade Skoda förra sommaren upp både sitt nya designspråk och ett koncept på en sjusitsig elsuv. Den skulle då vara en av tre nya elbilar Skoda planerade lansera till 2026. Nu dubblas satsningen när Skoda meddelar att det planeras sex nya elbilar i flera olika segment till 2026.

Fram till 2027 investerar Skoda 63 miljarder Euro i omställningen till eldrift. Nu berättat tillverkaren lite mer om planerna och presenterar skulpturer och arbetstitlar på de kommande modellerna. Vision 7S beskrivs där som Space som med en längd på 4,9 meter blir den största modellen och ska lanseras 2026.

Men redan nästa år blir den 4,5 meter långa elsuven Compact, som får det tidigare nämnda namnet Elroq och blir en eldriven ersättare till dagens Karoq.

Skoda Elroq, med arbetstiteln Compact.

Ett år senare, 2025, kommer som väntat Skodas version av Volkwagenkoncernens mindre och billigare elbil på den omarbetade Entry-versionen av dagens elbilsplattform MEB.

Arbetstiteln är inte helt otippat Small och på längden uppges den mäta 4,19 meter Skoda siktar på ett pris från 25 00 Euro, omkring 280 000 kronor. Precis som Volkswagens och Cupras mindre modeller på MEB-Entry ska också Skodas version byggas i Spanien.

Small – Skodas tolkning av Volkswagenkoncernens mindre och billigare elbil.

2025 ska också dagens elsuvar Enyaq och Enyaq Coupé komma i en uppdaterad version. Säkert är att de då kommer få en facelift med samma designspråk som visades med konceptet Vision 7S. Om det även innebär ändringar i drivlinan, batteripaket och andra tekniska funktioner är oklart.

Storsäljaren Octavia följs upp med en eldriven kombi.

Även den storsäljande kombin Skoda Octavia får en eldriven ersättare 2026. Arbetstiteln är Combi, men mer än att den väntas bli omkring 4,7 meter lång – alltså som dagens Octavia – meddelades inte. Troligt är i alla fall att den kommer dela teknik med Volkswagens kombiversion av nyligen presenterade ID.7.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: