Skoda har inte gett upp – jobbar på elbil för 200 000 kronor

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2022

2025 ska de mindre elbilarna Cupra Urban Rebel, Volkswagens version som kallas både ID.2 och ID.Life samt en modell från Skoda lanseras. Den ursprungliga planen var att de skulle få ett pris på max 25 000 Euro, omkring 270 000 kronor med dagens växlingskurs.

Men det är något som ser ut att bli svårt att hålla.

– Det beror på hur råvarukostnaderna utvecklas. Om man tittar på prisökningarna kommer vi snabbt bort från de önskvärda 20 000 Euro och mot 25 000 Euro. Exakt var vi hamnar kommer att visa sig då, sa chefen för märket Volkswagen Thomas Schäfer nyligen.

Skoda ser däremot inte ut att ha gett upp målet med den billiga ”folkelbilen”. Den starka position som märket har idag med mindre modeller är ändå något som de vill behålla även i en eldriven framtid.

– Det är viktigt för oss att förbli trogna varumärkets karaktär och att erbjuda fordon med ett utmärkt förhållande mellan pris och prestanda även i instegssegmentet. Därför kommer vi naturligtvis att vara närvarande där lite senare. Vårt mål är en batterielektrisk småbil för cirka 20 000 euro, säger Skodas chef Klaus Zellmer till tyska Auto Motor Sport.

Men det kommer ändå dröja ett tag till innan bilen blir verklighet. De närmsta åren vill Skoda därför bland annat satsa ännu mer på suvar.

Sjusitsiga Vision 7S – Skoda satsar på elsuvar

– När det gäller batterielektriska småbilar ser vi ännu inte de nödvändiga skalningseffekter som vi behöver. Det är därför de första elektriska modellerna troligen kommer att finnas i de övre segmenten och inte i de allra nedersta, säger Klaus Zellmer.

Skoda presenterade nyligen sitt nya designspråk och konceptet Vision 7S, en sjusitsig elsuv med 60 mils räckvidd. Den, en mindre elsuv och den mindre – och alltså förmodligen billiga – eldrivna modellen ska lanseras fram till 2026.

Samtidigt presenterades också målet att 70 procent av försäljningen ska utgöras av eldrivna modeller i Europa år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: