Skoda satsar på elbilar – Enyaq som coupé senare i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 mar 2021

Under Skodas årliga presskonferens sammanfattades 2020 som lyckat trots coronapandemin och tillverkaren levererade över en miljon bilar globalt.

Men ännu hellre blickade man framåt och då kommer eldrift att spela en allt viktigare roll.

Skoda investerar totalt 2,5 miljarder Euro, omkring 25 miljarder kronor, i vad de kallar ”framtidsteknik” de kommande fem åren. Det innefattar mer fokus på eldrift, som får 1,4 miljarder Euro av investeringssumman, men också vidareutveckling av digitala tjänster samt anpassning av fabriker.

Dessutom hoppas den tjeckiska tillverkaren få spela en central roll i Volkswagenkoncernens fortsatta satsningar på elbilar och batteritillverkning.

– Vårt mål för Skoda och Tjeckien är att bli en viktigare ort som biltillverkare genom den radikala förändringsprocessen. Därför skulle vi gärna se att en Gigafabrik även i Tjeckien i framtiden, sa Skodas chef Thomas Schäfer.

Kommentaren var direkt riktad till Herbert Diess och övriga i ledningen inom Volkswagenkoncernen som nyligen presenterade planerna på sex batterifabriker runt om i Europa till år 2030.  

Elbilen Enyaq står i startgroparna att komma ut till handlare och enligt Skoda finns det 20 000 förbeställningar. Men redan nu meddelas att den ska utökas som coupé-SUV. Därmed följer den den syskonmodeller ID.4, som blir coupé-SUV i form av ID.5, och Audis Q4 e-tron som snart visas upp både som SUV och Sportback.

Mer än att namnet blir Enyaq Coupé fick vi däremot inte veta och Skoda presenterade heller inga bilder av den nya modellen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: