Skotte ska köra från Nordpolen till Sypolen med Nissan Ariya

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 maj 2022

Extrema temperaturer är en utmaning för alla bilar. Att det går att köra elbil i både extrem kyla och värme vill Nissan visa med världens första biltur från Nord- till Sydpolen.

Den skotske äventyraren Chris Ramsey har fått uppgiften att avlägga sträckan på 2 700 mil med Nissans senaste elbil Ariya. Resan börjar i mars nästa år och tilll sin hjälp får han den fyrhjulsdrivna versionen Ariya e-4ORCE.

– Med den helt nya, helt eldrivna crossover-SUV:n Ariya kan du åka längre, enklare och bekvämare. Och med e-4ORCE som ger förbättrad stabilitet och grepp på en mängd olika underlag vet vi att den kommer att bli den perfekta partnern för Chris och hans team på deras utmanande helt eldrivna resa, säger Nissan i ett uttalande.

En standardmodell plockade från bandet handlar det heller inte om. Bilen kommer utrustas med ett mer robust chassi som även ska skydda mot kylan som väntas krypa ned mot minus 30 grader. Även fjädringen ska förbättras och ytterligare en Nissan Ariya ska följa som ersättningsbil.

– Vårt uppdrag är att visa att elbilar kan klara av de hårdaste miljöerna – från polernas bittra kyla till Sydamerikas varma och fuktiga djungler – och visa att de är spännande att köra samtidigt som de uppfyller de dagliga kraven från förare runt om i världen, säger Chris Ramsey.

Han har också en del erfarenhet av att köra elbil under extrema förhållanden. 2017 körde han tillsammans med sin fru Julie Mongol Rally i en Nissan Leaf. Paret körde då en sträcka på 1 600 mil under 56 dagar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: