Skywell ET5 – nytt märke lanseras med elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 okt 2022

Redan under valborgshelgen kunde de som besökte elbilsmässan eCarExpo i Stockholm få ett smakprov på den senaste i en allt längre rad nya elbilar från Kina som nu kommer till Sverige.  

På mässgolvet stod Skywell ET5 uppställd, en elsuv som trots sitt namn inte har något med sedanen Nio ET5 att göra. 

Bilen mäter 4,7 meter på längden och på insidan finns det plats för upp till fem personer. 

Drivningen sker på framhjulen från en elmotor som levererar 204 hästkrafter – alltså lika mycket som den bakhjulsdrivna versionen av den något kortare Volkswagen ID.4. 

Batteriet hos Skywell ET5 är på 72 kWh vilket ska ge en räckvidd på upp till 40 mil, enligt WLTP. Vid enbart stadskörning anger Skywell en något längre räckvidd på 45,6 mil. 

Flera av de nya märken från Kina som lanserats här har legat efter konkurenterna vad gäller snabbladdning. Skywell ET5 är inget undantag och klarar att ladda med som mest 100 kW. I standardutförande är ombordladdaren enfas och på 6,6 kW, men trefas och 11 kW finns som tillval. 

När det kommer till att dra släp lägger sig Skywell ET5 däremot före en del konkurrenter med en dragvikt på 1,8 ton. 

Det nya märket lanseras med ett kampanjpris där versionen Nordic börjar från 569 900 kronor. Det ordinarie priset för att köpa Skywell ET5 med paketet Nordic är från 599 900 kronor.

Det går även att privatleasa för 5 990 kronor i månaden mot en kontantinsats på 18 000 kronor. Utan det kostar leasingen 6 490 kronor i månaden.  

I paketet Nordic ingår bland annat framstolar med både värme och ventilation, 19-tums aluminiumfälgar, Apple CarPlay och Android Auto samt säkerhetssystem som filhållningsassistent och autobroms. 

Paketet Nordic Plus har ett lanseringspris från 619 900 kronor, eller privatleasing för 6 490 kronor i månaden – också här mot en kontantinsats på 18 000 kronor. 

Ordinarie priser för Nordic Plus är 649 900 kronor för den som vill köpa sin bil eller 7 490 kronor i månaden vid privatleasing utan kontantinsats. 

Med Nordic Plus ingår även 360-graderskamera, panoramaglastak, ett 230V-uttag inne i bilen för att ladda prylar och möjligheten att dela med sig av ström genom Vehicle to Load (V2L) på 3,1 kW. 

Med paketet Nordic Plus får du också ombordladdaren på 11 kW, som annars alltså måste köpas till. Vad det kostar framgår inte. 

Vid privatleasing i 36 månader ingår 1 500 mils körning per år och en inspektionsservice.  Helförsäkring ingår endast under det första året, efter det måste du teckna en egen försäkring. 

Skywell ET5 säljs online men det ska även gå att provköra hos utvalda ”agenter” runt om i landet. I dagsläget finns endast en i Växjö, fler städer ska komma ”inom kort”. Det gäller även för service center som också det ska komma på flera orter i landet, men ännu oklart var. 

Skywell ET5 går att beställa online nu och leveranserna är planerade att komma igång i början av nästa år. 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!