Släkt med Volvo EM90 – LEVC visar eldriven minibuss

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 dec 2023

2013 tog Geely över dåvarande The London Taxi Company och bildade nya London EV Company Limited, LEVC. Efter att ha tillverkat hybridversioner av Londons ikoniska svarta taxibilar meddelade LEVC tidigare i år planerna på att etablera sig som ett elbilsmärke.

Nu visas en första modell i form av en futuristisk minibuss som är 5,3 meter lång. På insidan finns det plats för åtta personer och det goda utrymmet har gett den namnet L380. Det ska vara en blinkning till det nu nedlagda jätteflygplanet Airbus A380. I det ryms det däremot några fler personer med sina över 500 sittplatser.

Då finns det fler likheter med Volvos första minibuss EM90. Båda använder sig av ägaren Geelys elbilsplattform SEA och delar alltså teknik med varandra. Det betyder en elmotor på bakaxeln med en effekt på 200 kW (272 hästkrafter). LEVC avslöjar inte batteristorlek och räckcvidd, men hos Volvo EM90 hittas ett batteripaket på 116 kWh som där ger en räckvidd på 73,8 mil, enligt den kinesiska körcykeln. Liknande siffror är alltså att räkna med hos LEVC L380.

Om det blir på Londons gator eller i någon kinesisk storstad som vi först får se EVC L380 rulla är precis som priset ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: