Snabbare än väntat: Giga Berlin bygger snart bilar igen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 mar 2024

Efter en anlagd brand vid en transformatorstation förra tisdagen står arbetet i Teslas fabrik utanför Berlin still. Både fabriken Giga Berlin och ytterligare sex orter i omgivningen blev då strömlösa.

Elbolaget som ansvarat för att återställa strömmen ska ha arbetat i treskift för att lösa problemet. Tack vare det kan arbetet i fabriken komma i gång betydligt snabbare än väntat. Eventuellt redan ikväll, måndag den 11:e mars. Enligt tidigare uppgifter skulle det vara möjligt tidigast i slutet av veckan. Men händelsen har redan fått stor påverkan för Teslas tillverkning. För varje dag som fabriken står still byggs det 1.000 exemplar färre än planerat av Model Y där.

Den vänsterextremistiska grupperingen ”Vulkangruppe” har tagit på sig ansvaret för branden och både regional och nationell polis undersöker saken. Eventuellt kan fallet bedömas som en terroristisk handling. Redan när Giga Berlin byggdes anlades en brand på elkablar i anslutning till fabriken som samma grupp då påstod sig ligga bakom.

Samtidigt ökar temperaturen kring Teslas planer på att utöka fabriken. Miljögrupper, varav vissa har byggt läger och ockuperar skogen kring fabriken, kritiserar Tesla för att Giga Berlin förbrukar för mycket av grundvattnet och att mer skog måste röjas för utvidgningen. I en lokal omröstning nyligen blev det också ett nej till planerna.Under helgen genomfördes protester både för och emot Teslas planerade utvidning.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!