Snabbare laddning och trådlösa uppdateringar till Audi Q4 e-tron

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 mar 2023

När Audi uppdaterar mjukvaran i Q4 e-tron och Q4 Sportback e-tron till version 3.2 får de båda elsuvarna en hel del efterlängtade funktioner. Bilar av modellår 2023 har redan den nya mjukvaran från fabrik. För tidigare exemplar av Audi Q4 e-tron och Audi Q4 Sportback e-tron upp till modellår 2022 krävs ett besök på verkstaden för installation.

Enligt Audi kommer ägare informeras via brev om en tid för att komma in och uppdatera bilen.

Men det kan det nog vara värt. För det första blir det till slut möjligt för bilarna att ta emot framtida uppdateringar trådlöst over the air, OTA. Det är något som redan finns hos Volkswagens ID-modeller, som baseras på samma teknik med Volkswagenkoncernens elbilsplattform MEB.

Nu kommer det alltså till slut även för Audis kunder som med uppdateringen även får tillgång till ytterligare funktioner.

Vid laddning hemma går det nu att ställa in ett tidsfönster för att kunna dra nytta av lägre elpriser på natten. Ställer du in att bilen ska förvärmas innan det är dags för avfärd görs det också med energi från laddboxen.

Snabbladdningen har också förbättrats så att Audi Q4 med ett batteri på 77 kWh nu kan ladda med upp till 135 kW, jämfört med 125 tidigare.

Det är också den enda batteristorleken som Audi nu erbjuder i Sverige. För de som tidigare köpt en Audi Q4 med batteriet på 52 kWh är det fortfarande 100 kW som gäller vid snabbladdning.

Med uppdateringen kommer också Plug & Charge hos Ionity via laddtjänsten Audi Charging Service. Med det räcker det att sätta in sladden för att bilen ska börja ladda.

Med appen myAudi går det nu att planera resan i mobilen för att skicka vidare det till bilen när det är dags att åka. Appen kan också visa var bilen står parkerad, visa statusmeddelanden från bilen samt göra bilen mer personlig genom att ändra bild som visas på mittskärmen i bilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!