Snart börjar tillverkningen av Rysslands första elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 aug 2021

De senaste månaderna har allt fler biltillverkare meddelat att de ska sluta med förbränningsmotorer i början av nästa årtionde. Men vissa lämnar gärna en bakdörr öppen för fortsatt produktion även efter det. Som orsak anges ofta att marknaderna ser olika ut i olika delar av världen.

Den kommande eldrivna versionen av Porsche Macan ska till exempel även i fortsättningen erbjudas med förbränningsmotor i bland annat Ryssland.

Men även där ska nu till slut tillverkningen av elbilar dra igång. Modellen Zetta CM1 är landets första inhemska elbil och går i produktion i slutet på året.

Egentligen skulle tillverkningen av den lilla elbilen dragit igång redan förra året. Men som för så mycket annat satte coronapandemin stopp för det.

– Vi räknar med att serietillverkningen kommer igång innan årets slut, sa Rysslands handels- och industriminister Denis Manturov till TV-kanalen RBK TV enligt den statliga nyhetstjänsten Sputnik News.

Om så verkligen blir fallet återstår att se. Produktionsstarten har utlovats flera gånger tidigare, senast i slutet på förra året, men hela tiden skjutits på framtiden.

Zetta ska vara helt utvecklad i Ryssland bortsett från batterierna på 10 kWh som är från Kina. Innanför den lilla karossen finns plats för två personer som förhoppningsvis inte förväntar sig allt för mycket prestanda. Räckvidden anges i alla fall till 20 mil och toppfarten till 120 km/h.

Årsproduktionen ska börja med 15 000 exemplar. Trots ett lågt pris från 550 000 rubel, omkring 65 000 kronor, ser det inte ut som att man förväntar sig någon stor efterfrågan på hemmamarknaden. Två tredjedelar av produktionen är tänkt för export och möjliga marknader som nämnts är Tyskland, Indien, Pakistan och Egypten.

Om den kommer dyka upp på även i Sverige är idag oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!