Snart höjs priset på Tesla Model Y – slut på priskriget?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 mar 2024

Tesla satte press på konkurrenterna när de inledde förra året med att kraftigt sänka priserna på Model 3 och Model Y. Även i början av i år kom en sänkning hos Tesla. Flera andra tillverkare gick ut och meddelade att de inte var intresserade av något priskrig på elbil. Något som är fallet på den kinesiska marknaden. I realiteten har flera ändå följt efter Tesla och sänkt priset.

Men efter företaget meddelade att det kommer ske en höjning av priset på Model Y i USA förra veckan följer nu Europa efter. ”Priserna på Model Y kommer att öka i ett antal länder i Europa fredagen den 22 mars”, skriver Tesla på plattformen X.

Om det även gäller Sverige har ännu inte bekräftats, men är troligt. Enligt Tesla handlar det om en höjning i Europa på 2.000 euro, vilket motsvarar drygt 22.000 kronor. Med det skulle priset på den billigaste bakhjulsdrivna versionen av Model Y stiga från dagens 554.170 kronor till att landa på omkring 576.000 kronor. Exakt vad de nya priserna blir om höjningen sker här återstår att se.

Under förra året blev Tesla Model Y den mest sålda personbilen både i Sverige och Europa. Med det blev modellen historisk som den första helt eldrivna bilen att toppa försäljningen i Europa. Men de sänkta priserna har också lett till att Teslas tidigare mycket höga vinstmarginal per såld bil stadigt har minskat. För i år har Tesla också flaggat för att försäljningen kan komma att minska.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!