Sono Motors bygger testflotta av solcellsbilen Sion

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 mar 2022

Produktionsstarten av solcellsbilen Sion från det tyska start up-företaget Sono Motors har skjutits upp flera gånger. Tillverkningen av bilen, som är tänkt att byggas hos Nevs i Saabs gamla fabrik i Trollhättan, var planerad till 2020. I stället siktas det på serietillverkning från och med nästa år och nu meddelar företaget ett viktigt steg på vägen för det.

Hemma i München bygger de nu en flotta med testfordon baserade på bilens slutgiltiga design och konstruktion. Totalt byggs 37 fordon varav 16 stycken ska bli helt färdiga bilar.

De ska användas för tester i olika klimat i både Europa och USA, krocktester och optimering av bilens mest uppmärksammade funktion: solcellspanelerna i karossen.

Testbilarna ska utrustas med den senaste, tredje generationen av solcellspaneler. De ska nu väga fyra kilo, att jämföra med de 20 kilo som den första genertionen vägde in på.

Enligt Sono Motors kan de bidra med upp till 11 mils räckvidd per vecka. Förra sommaren presenterades även en ny version av bilen där det tidigare batteriet på 35 kWh byttes mot ett större LFP-batteri på 54 kWh. Med det ökade räckvidden från tidigare 25,5 mil till 30,5 mil, enligt WLTP.

Senare i år ska bilens slutgiltiga design presenteras i samband med en turné genom Europa. Om även Sverige finns med i planerna har inte bekräftats. Men med tanke på att bilen är tänkt att tillverkas i Trollhättan är det att räkna med.

Sion i Trollhättan

Helt säkert är det däremot inte att bilen verkligen byggs där. Nevs själva har haft skakiga månader efter att dess ägare, den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, visats sig ha enorma skulder.

NEVS vd Stefan Tilk sa också i höstas att det inte finns något avtal kring tillverkning av Sion hos dem.

Sono Motors har hållit fast vid att planerna på tillverkning i Trollhättan blir av. Men vid en frågestund för de som förbokat ett exemplar av Sion sa Sono Motors operativa chef att de även fört samtal med andra tillverkare i Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: