Sono Motors får miljardvärdering – aktien steg snabbt första dagen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 nov 2021

Det känns som att det knappt går en dag nu utan att en elbiltillverkare noteras på börsen. Efter Polestar, Rivian och Lucid Motors har nu även det tyska start up-företaget Sono Motors tagit steget ut på börsen genom en notering på amerikanska NASDAQ.

Startpriset på aktien blev 15 dollar, vilket var precis som väntat. Mindre väntat var kanske att intresset från investerare fick priset att tredubblas under den första handelsdagen.

Aktien steg snabbt till 38 dollar och när börsen stängdes handlades den för 43,98 dollar. Det ger Sono Motors ett börsvärde på omkring 24 miljarder kronor. Det är visserligen betydligt mindre än till exempel Volvo som värderades till 163 miljarder vid introduktionen på börsen. Eller Rivian, som landade på ett värde kring 580 miljarder kronor.

Grundarna av Sono Motors Navina Pernsteiner, Jona Christians och Laurin Hahn

Men de unga grundarna kring Sono Motors borde ändå vara mer än nöjda. Två av dem, Jona Christians och Laurin Hahn, behåller också majoriteten av aktierna. Samtidigt var introduktionen på börsen nödvändig för att rädda företaget som stod inför konkurs.

– Ja, intäkterna hjälper oss att trygga vår fortsatta existens och hjälper oss att göra ytterligare investeringar för serieproduktion, sa Laurin Hahn till tyska nyhetsbyrån DPA.

Företaget behöver inte minst få in pengar för att till slut få igång tillverkningen av sin första modell Sion. Efter flera förseningar och trots oklarheter kring vad som egentligen har avtalats ska den enligt Sono Motors börja tillverkas hos NEVS i Saabs gamla fabrik i Trollhättan 2023.

Prototyp av Sion i Trollhättan. Kommer produktionen till slut igång?

Sion väcker intresse hos både investerare och kunder genom att ha solcellspaneler som är direkt integrerade i karossen. Det ska enligt Sono Motors kunna bidra med omkring 10 mils räckvidd per vecka.

Tekniken utvecklas även för andra områden som lastbilar vilket är något som stärkt investerares intresse för företaget.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: