Sony startar elbilsdivision och visar prototyp på elsuv

Carl Undéhn

Carl Undéhn

5 jan 2022

Årets upplaga av CES, världens största elektronikmässa, är i gång i Las Vegas. Den här gången i en krympt upplaga då stora aktörer som Mercedes, BMW och Google valt att inte ha fysisk närvaro på grund av pandemin.

Men japanska Sony är på plats och har nu presenterat nya satsningar för tillverkarens planer på att ge sig in i elbilsbranschen.

I natt visades en ny prototyp av en elbil kallad Vision-S02. Tekniken ska bygga på prototypen Vision-S, som visades under CES 2020, men har nu vuxit en del och fått formen av en sjusitsig suv.

Enligt Sony har bilen sensorer i form av både Lidar och högupplösta kameror som kan läsa av omgivningen. Tillsammans med ett avancerat tredimensionellt ljudsystem inne i bilen ska det öka förarens uppmärksamhet för vad som händer omkring bilen för ökad säkerhet.

Vision S02 och Vision S01

Även på insidan finns sensorer som både övervakar personerna i bilen och känner av rörelser för att kunna styra delar av bilens funktioner.

Precis som hos Mercedes ska det också gå att spara personliga inställningar av bilen i en molntjänst och aktivera dem när du hoppar in i en annan bil än din egen.

Som det hemelektronikföretag Sony är har det naturligtvis inte sparats på krutet när det kommer till upplevelser av ljud och bild i bilen. Högtalarna bjuder på vad som kallas ”360 Reality Audio” som enligt Sony skapar en känsla av att befinna sig vid en livekonsert med din favoritartist.

För att kunna kolla på film finns det både en stor tredelad liggande skärm över hela instrumentpanelen samt ytterligare två mindre för baksätespassagerare. Det ska även gå att spela Playstation genom att koppla upp bilen med 5G mot konsolen hemma eller streama spel från en molntjänst.

För att testa bilens 5G-uppkopplingen har Sony genomfört en körning där en bil i Tyskland styrdes från Tokyo.

– Med vårt kunnande inom bild, sensorer, molntjänster, 5G och underhållningsteknik tror vi att Sony är väl positionerat som ett kreativt underhållningsföretag för att omdefiniera dagens mobilitet, sa Sonys vd Kenichiro Yoshida vid presentationen.

För att gå vidare ska ett nytt bolag bildas som får namnet Sony Mobility Inc. I ett första steg ska det nya företaget undersöka möjligheterna att ge sig in i elbilsbranschen. Om det finns konkreta planera på att verkligen lansera egna modeller är ännu oklart. Men Kenichiro Yoshida avslutade presentationen med en antydan om att så är fallet.

– Vi undersöker en kommersiell lansering av Sonys elbilar, sa han.

Att satsningar på elbilar är något som lockar investerare har säkert inte gått Sony förbi. Efter nattens presentation steg också företagets aktie direkt med 4,2 procent.

Sonys eventuella planer på att ge sig in i elbilsvärlden har hittills varit lite förvirrande. När prototypen Vision-S visades var det en av de största nyheterna under CES 2020. Förra året fick vi även se en video på hur en registrerad prototyp kördes på alpvägar i Österrike, något som tolkades som en bekräftelse på att en lansering inte var allt för avlägsen.

Men några veckors senare meddelade Sony att det inte fanns några planer för att serietillverka Vision-S. Prototypen hade endast tagits fram för att testa teknik som eventuellt kan erbjudas till andra tillverkare, hette det då.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: