Spectre är Rolls Royce första elbil – blir elbilsmärke från 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 sep 2021

Det har ryktats om det ett tag, men nu är det officiellt. Den som vill köra brittisk lyx från Rolls Royce i framtiden kommer att göra det med eldrift. Från och med 2030 ska Rolls Royce varken bygga eller sälja några modeller med förbränningsmotor.

Därmed har lyxmärket satt en deadline för när de går över till eldrift – till skillnad från dess ägare BMW som istället följer en strategi som bygger på att erbjuda sina modeller med olika drivlinor.

Den första eldrivna modellen från Rolls Royce ska lanseras om två år och får namnet Spectre. Tidigare talades det om att märkets första elbil skulle få namnet ”Silent Shadow” som en anspelning både på den tysta eldriften och den gamla modellen ”Silver Shadow”.

Några tekniska detaljer kring modellen avslöjas ännu inte. Tidigare har det talats om att Rolls Royce ska använda sig av samma teknik som ska användas för att bygga BMW:s kommande eldrivna lyxsedan i7.

Vi bjuds i alla fall på en lätt maskerad bild av vad som ser ut att vara en tvådörrarscoupé med en rejält tilltagen motorhuv. Till skillnad från Mercedes som valt att skippa stjärnan i fronten för att optimera luftmotståndet på EQS sitter här den klassiska kylarprydnaden ”Spirit of Ecstsy” kvar längst fram på motorhuven.

Det ska inte heller handla om en prototyp utan en ”äkta bil som testas offentligt”, enligt Rolls Royce vd Torsten Müller-Ötvös. Han säger också att den ska testköras 2,5 miljoner kilometer innan den är redo att börja levereras i slutet på 2023.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: