Sportbilen som laddar till 80 procent på fem minuter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 okt 2021

Schweiziska Piëch Automotive har gått in i vad som kallas ”nästa fas” i utvecklandet av den eldrivna sportbilen Piëch GT som bjuder på 611 hästkrafter från tre elmotorer och ska klara 0-100 på under tre sekunder.

Den tvåsitsiga sportbilen med en räckvidd på 50 mil har fått en nästan slutgiltig design och lanseringen är planerad till 2024. En första prototyp har nu tagits fram som ska användas för att testa dess vägegenskaper i verkliga förhållanden, meddelar företaget som leds av Anton Piëch som är son till den tidigare legendariske och omtalade VW-chefen Ferdinand Piëch.

För att sticka ut på den ännu lilla men växande marknaden av eldrivna sportbilar har Piëch Automotive satsat på speciella battericeller som ska erbjuda extremt snabb laddning.

Batteriet utgjörs av så kallade pouch-celler från den kinesiska tillverkaren Desten Group som ska utveckla mindre värme vid laddning än jämförbara batterier. Genom det ska cellerna kunna ta emot hög laddeffekt under lång tid. Vid en snabbladdare från Ionity ska det 70 kWh stora batteriet kunna laddas till 80 procent på åtta minuter. Med en speciell snabbladdare som Piëch Automotive tagit fram tillsammans med företaget TGOOD ska det räcka med fem minuter för att ladda till 80 procent.

Förutom sportbilen Piëch GT planerar företaget även att ta fram en elsuv och en lyxig sedan. Priset för Piëch GT uppges landa på omkring 2 miljoner kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: