Start för Giga Berlin och masstillverking av 4680-celler nästa månad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 feb 2022

Nästa månad ser ut att bjuda på två stora kliv framåt för produktionen av både bilar och batterier hos Tesla. Efter många turer och väntan på de rätta tillstånden från tyska myndigheter ser nu allt ut att vara på plats för Teslas fabrik utanför Berlin.

I slutet av den här veckan ska tillstånden vara klara och med det kan de första officiellt tysktillverkade Model Y rulla av bandet. Enligt den tyska tidningen ”Der Tagesspiegel” ska de första 30 exemplaren överlämnas till kunder av Teslas chef Elon Musk vid ett öppningsfirande den 22:a eller 23:e mars.

Trots att fabriken har byggts på rekordfart har Tyskland strikta miljöregler och långsamma byråkrati försenat öppnandet av fabriken. För att snabba på processerna har den lokala regeringen därför bildat en så kallad ”Task Force Tesla”. Enligt protokollet från gruppens senaste möte förra veckan framgår att de ”arbetat intensivt med att slutföra godkännandeförfarandet” som nu alltså ska vara klart.

På andra sidan jorden meddelade också Teslas partner Panasonic framsteg i arbetet med det nya batteriet med så kallade 4680-celler. Masstillverkning ska komma i gång nästa månad vid två nya produktionslinor i en av Panasonics japanska fabriker.

Teslas nya cell är döpt efter cellernas storlek som har en diameter på 46 millimeter och en längd på 80 millimeter. Det är därmed fem gånger större än cellerna i dagens batterier och ska bli billigare att tillverka tack vare mindre behov av ledande material. Enligt Tesla ska 4680 också ge omkring 16 procent längre räckvidd och kortare laddtider.

I januari meddelade Tesla att de tillverkat en miljon 4680-celler. Enligt beräkningar behövs det omkring 800 celler för batteripaketet till en Model Y. En miljon celler skulle då räcka till strax över 1 200 bilar.

Det behövs därför betydligt större volym i produktionen för att täcka behovet, vilket Panasonic nu snart kan bidra med.

Elon Musk har tidigare sagt att Model Y tillverkade vid den nya fabriken i Texas blir de första att utrustas med den nya battericellen. När de även hamnar i europeiskt eller kinesiskt tillverkade modeller har ännu inte meddelats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!