STCC blir eldrivet – stadstävling i Helsingborg nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 jun 2022

Det är stora förändringar på gång inom STCC. Redan nästa år åker bilarnas högpresterande bensinmotorerna ut när STCC blir världens första helt eldrivna nationella touring car-mästerskap.

– Sedan STCC startades 1996 är elektrifieringen det enskilt viktigaste och största steget framåt för såväl STCC som skandinavisk motorsport – vi skriver historia i dag, säger Micke Bern som är vd för STCC.

Med elektrifieringen ökas också hastigheten i tävlingarna. De eldrivna STCC-bilarna ska byggas av EPWR och får 550 hästkrafter. 0-100 km/h ska klaras på under tre sekunder och toppfarten 300 km/h – vilket gör dem till de snabbaste bilarna hittills i STCC.

– Hela samhället genomgår just nu en elektrisk revolution och nu blir STCC en del av utvecklingen tillsammans med EPWR, säger Emil Axelsson, EPWR.

Tolv bilar är redan under produktion och baseras på vanliga produktionsbilar som finns att köpa idag.

Erfarna racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky, som kört allt från STCC till Extreme-E, har varit utvecklingsförare under arbetet med att ta fram de nya bilarna.

– De nya STCC-bilarna är sjukt roliga och utmanande att köra, de är som natt och dag jämfört med dagens tävlingsbilar, säger Mikaela Åhlin-Kottulinsky och fortsätter:

–Jag har länge trott på elektrisk racing och det är fantastiskt kul att vara med i utvecklingen sedan dag ett. Jag längtar verkligen till 2023!

Den första bilen som presenteras är en modifierad Tesla Model 3. Förutom ökad effekt har den nu ett batteripaket på 45 kWh med något som en vanlig Tesla inte har ännu, nämligen 800-voltsspänning för extra snabb laddning.

Vilka de övriga elva bilarna är meddelas längre fram och även vilka team som ska vara med. Redan nu meddelas däremot att mästarteamet Brink Motorsport samt Exion Racing kommer delta 2023.

Återkomst för stadstävlingar

När STCC-tävlingarna blir eldrivna, tystare och utsläppsfria återkommer också stadstävlingarna.

Tidigare har det körts tävlingar i Stockholm och Göteborg, men senaste gången var 2017.

Men nästa år är det dags igen. Den första tävlingen är redan planerad och går av stapeln 16-17 juni nästa år i Helsingborg där en bana ska byggas upp i de centrala delarna vid hamnen.

Fler tävlingar kan väntas där då STCC har skrivit ett kontrakt på tre år med Helsingborg stad.

–Vår grundfilosofi är att inspirera samhället till en hållbar omställning genom spektakulär elektrifierad racing. Att vi dessutom tillsammans med Helsingborg kan ta steget tillbaka till stadsbanorna är ytterligare ett styrkebesked som den här satsningen möjliggör, säger Micke Bern.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: