Stellantis lovar fler billiga elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 okt 2023

När det i veckan var premiär för nya eldrivna Citroën ë-C3 fick vi också veta priset. I alla fall ute i Europa, där bilen kommer kosta från 23.500 euro, omkring 270.000 kronor. Vad det officiella svenska priset blir när ë-C3 kommer hit i början av nästa år har ännu inte meddelats.

Citroën utmanar i alla fall flera av sina konkurrenter med ett lågt pris. Bland annat Volkswagen, Renault och Opel har talat om att lansera elbilar med en prislapp från 25.000 euro.

Citroën ë-C3

Enligt Stellantiskoncernen, där Citroën ingår som ett av 15 märken, är ë-C3 bara början på en hel rad billigare elbilar.

Sju modeller i samma segment och med liknande pris som ë-C3 uppges vara planerade att lanseras. Någon tidsplan och från vilka av koncernens märken som bilarna ska lanseras nämns inte.

Men en inte för vild gissning är att det bland annat handlar om modeller från Fiat och Opel, två märken som båda lovat mindre elbilar med ett pris kring 25.000 euro.

Satsningen visar också på en dubbel strategi med Stellantis kommande elbilar. Enligt strategin Dare Forward ska Stellantis sälja fem miljoner elbilar om året från 2030.

En grundbult för det är den nya plattformen STLA, som kommer i fyra olika storlekar. Med det kan Stellantis bygga elbilar i många olika segment – från små Fiat till stora RAM.

Nu läggs också ytterligare en plattform till listan som fått namnet ”Smart Car”. Den används av Citroën ë-C3 och ska vara Stellantis lösning för att få ut billiga och prisvärda elbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!