Stellantis nya vågade mål – fem miljoner elbilar om året 2030

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 mar 2022

Koncernen Stellantis, med märken som Opel, Citroën, Peugeot, Fiat och Jeep, presenterar nu en ny elektrifieringsstrategi med det vågade namnet ”Dare Forward 2030”.

Strategin innebär ett tydligt steg framåt när det gäller eldrift genom att nu innefatta alla koncernens 14 märken. Tidigare har det varit mer spretigt med allt från Citroëns prestigemärke DS som uppgavs bli eldrivet redan 2024 till andra märken där det varit mer tyst om elektrifieringsplanerna.

Vissa skillnader finns det ändå i hur övergången ska gå till. För Europa heter det att alla koncernens märken endast ska lansera elbilar från 2026. Fyra år senare ska försäljningen av fossilbilar upphöra här.

I USA och för de amerikanska märkena Chrysler, Dodge, RAM och Jeep ska det gå lite mer långsamt fram. Målet där är att hälften av deras modeller ska vara elbilar 2030. Och för att lyckas i USA behövs en pickup vilket kommer 2024 i form av eldrivna RAM 1500 BEV Pickup.

Inom strategin Dare Forward 2030 finns också en höjning av den planerade årskapaciteten för batteritillverkning till 400 GWh år 2030 samt satsningar på bränsleceller för lättare lastbilar.

Trots alla planer var det med Jeep som Stellantis kunde bjuda på den mest konkreta nyheten. När Stellantis redovisade siffrorna för 2021 häromveckan kom det också fram att Jeep ska lansera sin första eldrivna modell. Nu fick vi också se två bilder på den ännu namnlösa bilen som ska lanseras i början på nästa år. Den ska följas av en eldriven offroad-modell samt en större elsuv 2024.  

Totalt ska det lanseras 75 elbilar till 2030 då koncernen räknar med att sälja fem miljoner elbilar om året. Det är ett vågat mål med tanke på att koncernen sålde 1,78 miljoner bilar under 2021. Men bland annat Fiat har sagt att de siktar på att bli en stor volymtillverkare av prisvärda elbilar.

Ändå är det till en början främst Stellantis dyrare märken som ska bli drivande i omställningen till eldrift. Redan nämnda DS, Maserati, Alfa Romeo och Lancia ska enbart lansera elbilar från 2025.

Detaljer kring kommande eldrivna modeller för den europeiska marknaden nämndes det inget om.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!