Stena Recycling storsatsar på batteriåtervinning i Halmstad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 apr 2023

Omställningen till eldrift är på väg att skapa en ny miljardinstri i Europa för tillverkning av batterier.

Lika stor väntas också potentialen för återvinning av uttjänta batterier bli. Samtidigt trycker EU på med förslag till ny lagstiftning som kommer kräva en viss andel återvunna material vid tillverkning av batterier.

Stena Recycling kliver nu tidigt in i den växande branschen med en av Europas första anläggningar för återvinning av litiumjonbatterier som precis har invigits i Halmstad. Där ska det gå att återvinna upp till 95 procent av ett elbilsbatteri.

– Elektrifieringen av samhället har bara börjat, och vi vill främja en cirkulär strategi för batteriproduktion, säger Kristofer Sundsgård som är vd och koncernchef för Stena Metall Group.

Förutom återvinning av batterimaterial från Sverige kommer även batterier som samlats in vid Stena Recyclings anläggningar i flera andra europeiska länder bearbetas vid anläggningen.

Själva återvinningen sker genom att mala ned batterimaterialet med hjälp av kvarnar. Efter det sorteras olika material som plast, järn, aluminium och koppar ut.

Metallerna litium, nickel och kobolt samlas i ett svart pulver, så kallad ”black mass”, som genom förädling går att användas vid tillverkning av nya batterier.

Årskapaciteten för anläggningen anges till en början vara 10 000 ton batterimaterial. Genom avtal med företag inom batteri- och fordonsindustrin räknar Stena Recycling med en rivstart av anläggningen och stora volymer redan från början.

– Vi är beredda att öka vår återvinningskapacitet för batterier i takt med att marknaden växer. Inom tio år räknar vi med att kunna hantera minst fem till tio gånger större volymer än vad vi kan hantera idag, säger Marcus Martinsson som är Product Area Manager Batteries på Stena Recycling Group.

Bygget av återvinningsanläggningen innebar en investering på 250 miljoner kronor, varav 70,7 miljoner finansierades med stöd från Energimyndigheten.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: