Stockholm får Europas största elbilsgarage

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2022

År 2030 ska det gå att ladda sin elbil på alla parkeringsplatser i Stockholms innerstad, inklusive stadens 35 000 gatuparkeringar. Det är i alla fall målet som förra året presenterades av Stockholms miljöpartistiska trafikborgarråd Daniel Helldén och nu slagits fast i budgeten för 2022. Totalt handlar det om att bygga upp till 100 000 laddplatser fram till 2030.

Ett steg på vägen tas nu med det nya trevåningsgarage som byggs i Hagastaden i norra Stockholm. Vid alla garagets 1 000 parkeringsplatser kommer det finnas en laddstation.

– Vi måste se till att stockholmarna vågar gå över till elbil och finns det inte laddplatser så gör de inte det, säger Daniel Helldén till SVT Nyheter Stockholm.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén

Utbyggnaden av laddplatser är därför en central del för att lyckas med visionen om att alla bilar i Stockholm ska vara eldrivna år 2030.

Av projektets totala kostnad på 789 miljoner kronor utgör installationen av laddinfrastruktur en summa på 24 miljoner, där Klimatklivet också har skjutit till fem miljoner i statligt stöd.

En första del av garaget ska öppna i mars. Två månader senare ska alla platser vara klara vilket enligt Stockholm stad gör det till ett av Europas största elbilsgarage.

– Vi har som mål att Stockholms stad ska vara världsledande i att minska klimatutsläppen. Då måste det vara enkelt att välja bort bensin- och dieselbilen. Därför öppnar vi nu Europas största parkeringshus för laddbara bilar, säger Daniel Helldén.

Det handlar däremot inte om ett garage exklusivt för elbilar.

– Det viktiga är att har du en elbil så är alltid en parkeringsplats här en laddplats, säger Daniel Helldén.

Kostnaden för att ladda ska ingå i parkeringsavgiften. Men någon snabbladdning bjuds det inte på och effekten uppges vara på 3,7 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: