Stockholm vill bygga 33 000 nya laddplatser

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 feb 2021

Elbilister utan eget garage ställs ibland inför en lite knivig utmaning.För många som bor centralt i lägenhet är bristen på laddmöjligheter ett av de största hindren på vägen mot att skaffa elbil.

Alla utan eget garage får förlita sig till offentliga laddstolpar, något som snart kan bli betydligt lättare för de elbilister som bor i Stockholm. I alla fall om huvudstadens trafikborgarråd, miljöpartisten Daniel Helldén, får igenom sitt ambitiösa mål.

Senast år 2030 ska det vara möjligt att ladda sin elbil på alla 35 000 parkeringsplatser i Stockholms innerstad.

– Vi har skärpt målen rejält. Laddning ska aldrig vara ett hinder för en stockholmare att skaffa elbil, säger Daniel Helldén i en intervju med Svenska Dagbladet.

Om målet ska lyckas krävs det en rejäl satsning under kommande år för att öka antalet från de knappt 2 000 som finns idag. Vinsten i renare luft och en tystare innerstad väger dock upp mot investeringen, resonerar trafikborgarrådet.

Satsningen motiveras också med en nyligen gjord undersökning på uppdrag av elbilsmässan Ecar Expo. I den kommer det fram att sju av tio svenskar är positiva till elbilar och laddhybrider. Många vill också köpa en elbil eller laddhybrid men oroar sig för att möjligheterna att ladda ännu inte är tillräckligt utbyggda. Enligt undersökningen anser 60 procent att laddningstationerna är för få eller för långt borta.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!