Elbilen logo Meny

StoreDot expanderar med forskningscentrum i Kalifornien

Det israeliska start up-företaget StoreDot arbetar med att utveckla solid state-batterier med så kallad XFC-teknik, en förkortning för ”Extrem Fast Charging”. Tester har visat lovande resultat där en elscooter utrustad med företagets batterier har kunnat laddas fullt på endast fem minuter.

2024 vill StoreDot vara i gång med serieproduktion. För att lyckas med det öppnar de nu ett nytt forskningscentrum i Kalifornien. Valet av plats beror inte helt oväntat på att det i Kalifornien finns gott om forskning och kunskap kring just batteriteknik både inom universitet och företag.

Men beslutet att expandera till USA verkar även bero på att StoreDot ser en ljus framtid för tillverkning av elbilar där och det med ett ökat behov av batterier.

Doron Myersdorf, vd för StoreDot

– Vi överväger också att etablera ett partnerskap kring tillverkningsi USA eftersom det är viktigt att de stora biltillverkningscentrumen har egen kapacitet för att utjämna dagens obalans som är till förmån för asiatiska tillverkare och istället producera batterier där elbilar tillverkas, säger StoreDots vd Doron Myersdorf i ett pressmeddelande.

Vilka partners det kan handla om nämns inte.

Så kallade solid state-batterier med fast istället för flytande kärna är en något som flera företag arbetar med. Bilbranschen sätter stort hopp till tekniken som erbjuder flera fördelar jämfört med dagens batterier. Problemet har hittills varit att lyckas med storskalig produktion.

Men även om tekniken ännu inte är etablerad säger StoreDot att de redan nu arbetar på nästa generation av solid state-batterier. Även i arbetet med det har de en förkortning som den här gången lyder”XED” och står för ”Extrem Energy Density”. Det handlar alltså om celler som ska ha betydligt högre energidensitet än vad som hittas i dagens batterier.

Om StoreDot lyckas med storskalig produktion kan det i kombination med företagets XFC-teknik för snabb laddning kan det innebära en stor förändring både vad gäller räckvidd och laddning.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-10-21