Störst andel för elbilar på minskande bilmarknad

Carl Undéhn

Carl Undéhn

3 jun 2024

Nybilsregistreringarna minskade med 12 procent i maj, jämfört med samma månad förra året. Totalt registrerades det in 25.094 bilar under månaden och av dem var 7.614 exemplar helt eldrivna modeller. Med det stod elbilarna för 31 procent vilket gör eldrift till den vanligast förekommande drivlinan under maj månad. Bensin och laddhybrider stod båda för 24 procent av nybilsregistreringarna och diesel för endast 8 procent.

Men jämfört med maj i förra året har det skett en rejäl minskning i andelen elbilar på 35 procent. För ett år sedan stod de för 41 procent av nybilsregistreringen. Som resten av året hittills är det främst hos företag som elbilar registreras. För att ändra på det och få upp marknaden hos privatpersoner återupprepar branschorganisationen Mobility Sweden sitt krav på att införa någon form av styrmedel för elbilar.

– Vi har under våren spelat in konkreta förslag på styrmedel till regeringen och andra beslutsfattare där budskapet är att det finns kostnadseffektiva förslag som behövs nu att stötta elektrifieringen och svensk konkurrenskraft, säger Mattias Bergman som är vd på Mobility Sweden. 

Den tidigare listettan och förra årets mest registrerade modell Tesla Model Y petas nu från första platsen. Där hittas i maj i stället Volvo XC60 som med 1.662 exemplar registrerades nästan dubbelt så många gånger som Tesla Model Y, med 844 exemplar. Även sett till hela året hittills hamnar Model Y nu på en andra plats bakom Volvo XC60.

Sedan förra månaden rapporteras även siffror över utbyggnaden av laddinftrastruktur. I maj tillkom det 1.511 nya laddpunkter, varav den absoluta majoriteten – eller 82 procent – var långsamladdare med en effekt på under 50 kW.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!