Störst miljönytta med eldrivna pickuper

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 mar 2022

Kompaktsuv, crossovermodell eller SAV för Sport Activity Vehicle – oavsett vad det kallas är det ett faktum att en stor del av dagens elbilar är högbyggda. Karossformen erbjuder gott om plats för batterierna. Men ur en aerodynamisk synpunkt är det knappast optimalt för en elbil.

Biltillverkare börja tala allt mer om effektivitet och med nästa generations elbilar får vi kanske se fler lågbyggda modeller.

Förkärleken till stora bilar i USA gör däremot att tillverkarna där går i motsatt riktning. Där tas elsuvarnas storlek i stället ett steg längre när det satsas på eldrivna pickuper.

Chevrolet Silverado EV lanseras 2024

Men miljön tackar nog ändå för utvecklingen där. Sett till utsläpp per bilmodell är miljövinsten för en eldriven pickup betydligt större än den hos en sedan eller suv. Det lyfter en studie från centret för hållbarhetsstudier vid universitetet i Michigan fram i en rapport.

Forskarna har där jämfört en mellanklassedan, en mellanklass-suv och en pickup med förbränningsmotor, hybridmotor och eldrift.

Just andelen pickuper fortsätter öka i popularitet i USA. Biltypen står idag för 14 procent av landets utsläpp av växthusgaser. Forskarna ville därför titta närmre på denna biltyp när de vägde in utsläppen under bilens totala livscykel, inklusive tillverkning och skrotning.

Enligt undersökningen orsakar en eldriven pickup totalt 64 procent mindre växthusgaser jämfört med en fossildriven version. Det innebär en besparing av 74 ton koldioxid i atmosfären.

Tesla Cybertruck

En eldriven sedan sparar in 45 ton koldioxid jämfört med en version med förbränningsmotor och för suven blir minskningen 56 ton.

Resultatet borde knappast förvåna någon. Att en stor och tung bil som en pickup förbrukar mer bensin än en mellanklassedan förstår alla. Studien pekar ändå på att det kan finnas miljömässiga vinster i att tillverka även modeller som vid en första blick kanske inte ses som optimala för eldrift.

Inte minst för den amerikanska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: