Stort intresse för tillfällig laddstation visar på behov av laddinfrastruktur

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 mar 2023

Under sportlovet satte Audi tillsammans med Jämtkraft, Skistar och MER upp en mobil laddstation i Sveg för att möta det ökade laddbehovet av skidturister.

Stationen kallas Power Cube och är en mindre version av Audis lyxigare laddstationer Audi Charging Gub som finns i Tyskland och Schweiz. I båda fall används uttjänta elbilsbatterier som energilager. Power Cube rymmer batterier från 5,5 Audi e-tron som använts som testbilar.

Tack vare det räcker det med vanlig elanslutning för att kunna erbjuda åtta snabbladdare med en effekt på upp till 150 kW.

Nu har Audi släppt siffror på hur intresset var för deras Power Cube. Och det visade sig vara stort. Totalt laddade 750 bilar 16 000 kWh vid stationen.

– Vi visste att det fanns ett behov i Sveg men inte att det var så stort. Under helgerna var det kö vid ett antal tillfällen och det har varit bilar här och laddat långt in på nätterna, berättar Jimmy Anjevall från ena partnern Jämtkraft.

Att den tillfälliga stationen hamnade i just Sveg var också resultatet av en enkät bland fjällresenärer. Det stora intresset visade enligt Audi också på behovet av ökad utbyggnad av laddinfrastruktur.

Till hösten 2023 planerar Härjedalen kommun att en laddstation för personbilar ska finnas på plats.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!