Studie visar: transportföretag vill köra på el

Carl Undéhn

Carl Undéhn

9 feb 2023

Andelen lätta lastbilar med eldrift ökade förra året till 14,5 procent, jämfört med 7,5 året innan. Och att intresset för att köra på el växer bland transportföretagen i både Sverige och Europa bekräftas nu i en ny studie.

83 procent av de tillfrågade företagen vill ställa om till eldrift eller alternativa bränslen enligt studien som genomförts av AddSecure som erbjuder konnektivitetslösningar.

De främsta orsakerna är hållbarhet och krav från kunder som vill ha utsläppsfria transporter.

Men det finns också utmaningar. Räckviddsångest är fortfarande ett ämne som agerar bromskloss för 70 procent av de tillfrågade. Nästan lika många, 65 procent, anger bristen på möjligheten att ladda under turerna som ett hinder.

– Resultaten visar på behovet av större investeringar i teknik och infrastruktur för att stödja omställningen till hållbara flottor i Europa, både när det gäller att möta transportföretagens

krav och för att de i sin tur ska kunna möta sina kunders krav, säger Claes Ödman som är affärsområdeschef för Smart Transport på AddSecure.

Det är också utmaningar som tillverkarna är medvetna om. Ford har till exempel med sin tjänst Ford Pro lanserat helhetslösningar för att med övervakning av fordon och laddning göra det enklare för transportföretag att ställa om sin flotta.

Räckvidden ökar också hos transportbilar nu, vilket nyss presenterade nya Mercedes eSprinter är ett exempel på.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: