Supersnabbladdande celler från StoreDot klarar 1 000 laddcykler

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 okt 2022

Batteriutvecklaren StoreDot kan nu meddela en ny milstolpe i arbetet med sina supersnabbladdande celler. Tekniken, som kallas XFC för Extreme Fast Charging, bygger på egenutvecklade anoder med ett tunt lager kisel. Det gör det möjligt att ladda 16 mils räckvidd på fem minuter.

Tester med produktionsfärdiga celler har nu visat att de harkvar 80 procents kapacitet efter 1 000 laddcykler. Redan tidigare i år kunde StoreDot visa på tester där cellerna klarade hela 1 200 laddcykler.

Den gången användes speciellt framtagna testceller. Genom att nu även produktionsklara celler klarar nästan lika många laddcykler vill StoreDot visa att de är på god väg inför den planerade lansering av batterier till elbilar år 2024.

Testerna ska också ha utförts med celler som är anpassade för användning i just elbilar. Cellerna laddades under tio minuter från 10 till 80 procent för att sedan laddas ur under en timme. En process som alltså upprepades 1 000 gånger.

Tidigare i år meddelade både Polestar och Vovlo att de investerar i StoreDot. För Volvos del innebär det bland att de ska samarbeta kring batteriteknik med både StoreDot och svenska batteritillverkaren Northvolt.

Sedan tidigare har bland annat Mercedes och den vietnamesiska tillverkaren VinFast investerat i StoreDot.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: