Svenska elbåten Candela C-8 får batterier från Polestar 2

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jan 2023

Den svenska tillverkaren av elbåtar Candela och Polestar inledde förra året ett samarbete där Polestar ska leverera batterier och laddteknik. Nu får vi veta mer konkret vad det handlar om – och vilka fördelar det har.

Candelas båt C-8 kommer använda det mindre batteripaketet som vi känner igen från Polestar 2 Standard Range Single Motor. Det betyder en kapacitet på 69 kWh vilket till sjöss ska ge en räckvidd på 57 nautiska mil, eller 10,5 mil, vid en fart på 22 knop. Det innebär ungefär 40 km/h.

Räckvidden är alltså betydligt kortare än de 47,8 mil som Polestar 2 Standard Range Single Motor tar sig på en laddning med samma batteripaket.

Men Candela C-8 ska naturligtvis jämföras med andra båtar, inte med en elbil på vägen. Och Candela C-8 bjuder på upp till tre gånger längre räckvidd vid högre fart än ”konventionella elbåtar”.

För konventionell är Candela C-8 inte. Vid hastigheter över 17 knop blir den en hydrofoil, eller bärplansbåt, som lyfter ur vattnet för att minska motståndet. Genom det minskas energin som behövs med upp till 80 procent jämfört med en vanlig elbåt.

– Tack vare batteriteknik från Polestar blir Candela C-8 den första elbåten som kan ta sig till destinationer som tidigare bara var nåbara med förbränningsmotorbåtar. Candela C-8 ’powered by Polestar’ innebär ett betydande genombrott för elektrifiering till sjöss, säger Gustav Hasselskog som är vd och grundare av Candela.

Alla Candela C-8 som nu beställs kommer få teknik från Polestar. Förutom batteripaket står Polestar även teknik för att kunna snabbladda båten. Vilken effekt som då är möjligt nämns inte.

Candela C-8 har plats för upp till åtta personer och toppfarten är 30 knop. Båten går att beställa nu med ett startpris från 330 000 Euro, omkring 3,7 miljoner kronor, och leveranserna beräknas komma igång under andra kvartalet nästa år.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: