Svenska priser klara för Aiways U5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 jan 2022

Tre nya kinesiska biltillverkare har bekräftat att de börjar sälja elbilar i Sverige under 2022. XPeng och Nio kommer senare i år och först ut är istället Aiways som nu har släppt svenska priser för elsuven Aiways U5 som erbjuds i två olika utföranden.

Billigast är Aiways U5 Plus som kostar 429 990 kronor och då ingår en hel del funktioner och säkerhetssystem som 360-graderskamera, adaptiv farthållare, autobroms, filhållningsassistent och autobroms.

Men just säkerheten är något som Aiways U5 fått kritik för efter att modellen endast fick tre av fem stjärnor när Euro NCAP krocktestade den 2019. Betyget drogs ned av för dåligt skydd vid sidokollision.  Aiways säger sig ha gjort förbättringar sedan dess, men något nytt krocktest har inte genomförts ännu.

Aiways U5 Premium kostar 469 990 kronor och då får du bland annat parkeringssensor fram, elektrisk baklucka, stolsvärme fram, trådlös laddning av mobilen, skinnsäten och 19-tumsfälgar istället för de på 17 tum som sitter på Plus.

Den som vill privatleasa får betala 3 900 kronor i månaden för utförandet Plus eller 4 400 kronor för Premium. I båda fallen gäller 36 månaders bindningstid och 1 000 mil per år.

Aiways öppnar inga fysiska butiker i Sverige utan ska säljas av 12-15 agenter som även ska stå för service. För tillfället listas nio stycken på hemsidan där det även går att boka provkörning.

Aiways U5 är framhjulsdriven har en effekt på 204 hästkrafter. Yttermåtten är jämförbara med Volvo XC60, men bjuder på en rymligare och luftigare känsla på insidan. Batteriet är på 63 kWh och räckvidden anges till ”400+ km”, enligt WLTP.

Den kan snabbladdas med en effekt på upp till 90 kW, vilket lämnar en del att önska idag. Enligt Aiways ska det då gå att ladda till 80 procent på 35 minuter.

I Kina har Aiways också börjat erbjuda batteribyte som alternativ till laddning, men ännu finns inga planer för det i Sverige.

På insidan hittas en pekskärm på 12,3 tum med Apple Car Play men ännu ingen Android Auto.

Vi provkörde Aiways U5 redan 2020 och har precis varit ute och testat den på svenska vintervägar, som ni kan läsa mer om här och i tidningen snart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: