Elbilen logo Meny

Svenske Daimlerchefen vill skynda på omställning till eldrift

Ola Källenius Mercedes_Foto_Daimler

Förra veckan kom uppgiften att Audi vill sluta tillverka bilar med förbränningsmotor redan 2026. Kollegorna hos Daimler har som officiellt mål att endast erbjuda utsläppsfria bilar år 2039.

Men nu ser det ut som att även Daimler och Mercedes-Benz lägger i en högre växel i omställningen till elmotorer. Daimlers chef, svenske Ola Källenius, tror att utfasningen av koncernens fossilbilar i alla fall i Europa kommer ske tidigare än planerat.

Rent konkret betyder det att över hälften av dagens aktuella modeller endast kommer erbjudas med eldrift i nästa modellgeneration. Även flera nya elbilar som var planerade att lanseras 2024 eller 2025 uppges nu komma ut på marknaden minst ett år tidigare. Det rapporter de tyska affärstidningarna Handelsblatt och Manager Magazin, som även skriver att Daimler har planer på egen batteritillverkning.

Enligt tidningarna driver Ola Källenius på inom koncernen för att få till en utfasning av förbränningsmotorer någon gång mellan 2031 och 2034.

En viktig orsak till den snabbare takten är att Daimler vill förbereda sig på ett ”extremscenario” efter höstens val till den tyska förbundsdagen. Enligt opinionsmätningar ligger De Gröna, den tyska förebilden för svenska miljöpartiet, bra till i undersökningarna. Det är därför inte omöjligt att partiets kandidat Annalena Baerbock blir landets nya förbundskansler. Och hon är tydlig med att bilar med förbränningsmotor inte har någon framtid.

Samtidigt väntar ännu hårdare utsläppsregler för förbränningsmotorer på EU-nivå. 2035 kan det innebära ett totalt förbud mot diesel- och bensinbilar i Europa, något som Daimler nu vill vara förberedda inför.

Carl Undéhn

Carl Undéhn

PUBLICERAD: 2021-06-21