Sverige antar deklaration för elektrifiering av transporter vid COP27

Carl Undéhn

Carl Undéhn

18 nov 2022

Förhoppningarna inför det 27:e klimattoppmötet som nu pågår i Egypten har varit lågt satta. De globala utsläppen av växthusgaser väntas i år slå nya rekord och att deltagarna vid mötet lyckas ena sig kring nya drastiska förpliktelser är inte att vänta.

Men även utan ett stort nytt paket som vid mötet i Paris 2015 tas ändå flera andra mindre beslut. Sverige har bland beslutat att ingå i deklarationen Accelerating to Zero Coalition, eller A2Z coalition.

Målet med den är att det endast ska säljas eldrivna bilar på ”ledande marknader” från 2035 och globalt från 2040.

– Elektrifiering av transporter är centralt för klimatomställningen, både i Sverige och globalt. Sveriges framstående position har uppmärksammats och Sverige har valts ut att delta i den grupp av föregångsländer som ska bidra med att sprida erfarenheter och goda exempel, säger kristdemokratiske infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson.

Infrastruktur- och bostadsministern Andreas Carlson

Initiativet lanserades redan vid det förra toppmötet i Glasgow, då med namnet ”Zero Emission Vehicles Declaration”. Den gången skrev 200 länder, städer och företag under deklarationen – bland dem biltillverkare som General Motors, Ford, Mercedes, BYD och Volvo.

– Förbränningsmotorer är teknik från det förflutna och vi måste överge dem om vi ska möta det största hotet som mänskligheten står inför – klimatförändringarna, säger Volvos vd Jim Rowan i ett uttalande.

Sverige ingår också i rådet kallat ”Zero Emission Vehicle Transition Council” som under mötet presenterade en handlingsplan för nästa år. Den ska peka ut prioriterade områden för skynda på omställningen till eldrivna transporter.

Utöver det ska Sverige även vara med och stötta elektriering av transporter i utvecklingsländer. Det ska bland annat ske med hjälp av svenska företag och ska även bidra till att skapa nya affärsmöjligheter för dem, enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– För att påskynda omställningen globalt presenteras här en kraftsamling med ett paket av åtgärder som ska stärka växande ekonomiers och utvecklingsländers möjligheter att implementera och skala upp elektrifierade transportlösningar, säger han.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: