Takbox med utfällbara solceller – ladda med solen överallt

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 jul 2024

Lagom till sommar och sol presenterar amerikanska GoSun nu något som många säkert undrat varför det inte redan finns. Nämligen en ihopfällbar solcellsladdare som kan användas överallt. I alla fall så länge solen skiner.

GoSun EV Solar Charger är namnet på produkten som ser ut lite som en vikbar madrass som fästs som en takbox på bilen. När du parkerat går det att vika ut solcellerna som ger en effekt på 1.200 W över bilen. Även i hopfällt läge får du en effekt på 200 W och enligt GoSun ska det med deras lösning vara möjligt att ladda knappt fem mils räckvidd på en dag.

Om det även gäller på våra breddgrader låter vi dock vara osagt. Det ska även finnas ett LFP-batteri som agerar buffert, men nämns inte vilken kapacitet det har.

Hela paketet väger in på 32 kilo och ska därmed inte vara några problem att montera på de flesta bilars tak. Och installationen ska vara lika enkel som att montera en takbox. Enlist GoSun ska laddaren komma ut på marknaden nästa år och först ut är USA. Priset ligger på 3.000 dollar, eller knappt 32.000 kronor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!