Tekniskt genombrott tar bort behov av förvärmning av batteri

Carl Undéhn

Carl Undéhn

7 apr 2025

Här på våra breddgrader är förvärmning av batteriet en välkommen sak. Med det blir laddstoppet under långresan betydligt kortare och våra elbilar kan sluka elektroner i en rask takt även när temperaturen sjunker under nollan.

Men problem med att ladda i kallt väder kan vara något som inte är ett problem mer i framtiden. Vid universitetet I Michigan, där de också är väl bekanta med vinterkyla, har ett team kring forskaren Neil Dasgupta utvecklat ett batteri med en ny struktur och beläggning som inte bara helt tar bort behovet att förvärma. Enligt studien som presenterats i magasinet Joule innebär det nya batteriet ett genombrott som gör det möjligt att ladda fem gånger så snabbt som idag – och det vid temperaturer på ned till minus 10 grader.

Genombrottet bygger på en vidareutveckling av en teknik som forskarna utvecklat redan tidigare. Genom att med laser skära ut små skåror i anoden lyckades de få litiumjonerna att röra sig snabbare. Kalla temperaturer hindrade däremot fortfarande rörelserna då det vid kyla bildades ett kemiskt lager av litiumplätering på elektroderna.

I kombination med den redan utvecklade tekniken med de tunna skårorna i anoden lyckades forskarna uppnå den snabba laddningen även vid låga temperaturer. Tester med 100 laddcykler visades också att batteriet efter det hade kvar 97 procent av sin kapacitet.

Tekniken ska nu förfinas med målet att kunna sätta det i produktion.
– Vi tänker oss att det här är något som batteritillverkare för elbilar kan införa utan större förändringar i befintliga fabriker, säger Neil Dasgupta.

Annons: