Tesla bekräftar utveckling av trådlös laddlösning

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 dec 2023

Trådlös laddning av elbilen genom induktion är en smidig sak. Bara parkera och låta bilen laddas utan att behöva koppla in någon sladd eller fippla med eventuella laddbrickor. Trots försök på olika håll har tekniken ännu inte slagit igenom. Den senaste tiden har Tesla också visat alltmer intresse för tekniken och tydligen arbetas det på en lösning för trådlös laddning hemma.

Det bekräftar Teslas designchef Franz von Holzhausen i en video med programledaren och bilentusiasten Jay Leno, som egentligen handlar om Teslas Cybertruck.

– Vi arbetar med induktiv laddning. Då behöver du inte ens koppla in något. Du kör bara över plattan i ditt garage och börjar ladda, säger Franz von Holzhausen i videon.

Han bekräftelse kommer inte helt oväntat. Tidigare i år visade Rebecca Tinucci, chef för Teslas laddinfrastruktur, en bild med en platta för trådlös laddning vid en presentation. Då nämndes däremot inget kring om det var en produkt som också är under utveckling.

Någon tidsplan för när laddplattan väntas komma och med vilken effekt det kommer gå att ladda med avslöjas inte. Inte heller om det är något som eventuell kan komma till Teslas laddnätverk med Superchargers. Generellt är det en betydligt lägre effekt vid trådlös laddning än när det kopplas in en sladd. Men även det är ett område där det görs framsteg.

Tidigare i år visade forskare vid Chalmers i Göteborg en laddplatta där det går att ladda trådlöst med en effekt på upp till 500 kW. Det görs möjligt genom att använda halvledare baserade på kiselkarbid.

– Vi är nog bland de bästa i världen vad gäller verkningsgrad i den här effektklassen, mellan 150 och 500 kW, sa Yujing Liu som är professor i elkraft vid institutionen för elektroteknik på Chalmers när plattan presenterades.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!