Tesla byggde fler bilar än någonsin under tredje kvartalet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

20 okt 2022

När det är dags för kvartalsrapport från Tesla har vi vant oss vid nya rekord. Så även under årets tredje kvartal då Tesla nu rapporterar en rekordomsättning på 21,45 miljarder dollar – omkring 240 miljarder kronor.

En klar majoritet – 18,7 miljarder dollar – tillskrivs Teslas biltillverkning.

Vinsten ökade jämfört med förra kvartalets 2,26 miljarder dollar till att nu vara 3,29 miljarder. Det är däremot mindre än rekordet från årets första kvartal då Tesla gjorde en vinst på 3,32 miljarder dollar.

Men det visar också att Tesla återigen växer efter det svagare andra kvartalet i år då coronaregler i Kina gjorde att den viktiga fabriken i Shanghai delvis stod still.

Siffrorna över tillverkning visar att Tesla byggde 365 923 bilar mellan månaderna juli och september, vilket är fler än i något annat kvartal. Den absoluta majoriteten utgjordes med nästan 346 000 exemplar Model 3 och Model Y för.

På grund av problem med logistiken levererades 343 830 av de tillverkade bilarna till kund, vilket är en lägre andel än vad vi brukar se hos Tesla.

Enligt Tesla beror problemet på att de tillverkar så många bilar att det uppstår problem med att säkra transporter till en rimlig kostnad.

Som tillverkare av endast eldrivna bilar har Tesla genom åren kunnat tjäna stora pengar på att sälja utsläppsrätter till andra tillverkare. Men det är en inkomstkälla som spelar en allt mindre roll, något som har ett stort symbolvärde då det innebär att Tesla tjänar pengar på att faktiskt sälja bilar.

Och under det tredje kvartalet bidrog utsläppsrätterna till ”endast” 286 miljoner dollar, omkring 3,2 miljarder kronor. Under första kvartalet 2021 var det till exempel 4,3 miljarder kronor och första kvartalet i år hela 7,6 miljarder kronor.

Någon exakt information kring tillverkningen av lastbilen Semi och pickupen Cybertruck gavs inte. Semi ska börja levereras i december och i rapporten har den status ”Tidig produktion”. För Cybertruck anges status ”Tooling”, alltså att produktionen förbereds.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!