Tesla bygger Starlink-antenner på Superchargers – och bilar utan USB-portar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 nov 2021

Teslas nätverk av Superchargers är på väg att få en ny funktion. Men den här gången handlar det inte om själva laddningen i sig utan mer om upplevelsen vid laddstolpen.

Starlink är ytterligare ett av Teslachefen Elon Musks företag som ska erbjuda tillgång till internet överallt i världen med hjälp av satelliter. Rapporter från USA meddelar nu att Tesla har börjat installera antenner för Starlink på Superchargers där. Elon Musk har tidigare lovat uppkoppling vid alla Superchargers, vilket nu alltså ser ut att vara på gång med uppkoppling mot satelliter.

Starlink ingår i Elon Musks rymdföretag SpaceX och består idag av 1 000 satelliter som cirkulerar på 55 mils höjd. Med det ska det vara möjligt att surfa eller kolla på film under laddningen även vid platser där mobilnätet inte håller bästa kvalitet. Avgörande är att satellituppkopplingens hastighet är tillräckligt bra, vilket den enligt Starlink ska vara.

Oklart är däremot om tillgången till nätet kommer ingå i priset för att ladda eller om det krävs något abonnemang.

Mindre high tech är då en del Model 3 och Model Y som nu levereras till kunder i USA. Enligt sajten Electrek meddelar kunder där att bilarna saknar USB-uttag i mittkonsolen. Där uttagen befinner sig finns nu endast hål. Även den som då istället vill ladda sin mobil trådlöst riskerar bli besviken för också det är en funktion som rapporteras saknas för tillfället. De som drabbats av de saknade funktionerna ska ha fått information om att bilarna kommer utrustas med det i efterhand innan årets slut.

Skulden för bristen på funktioner skjuts som så ofta annars nu på den globala bristen på halvledare. Fram tills nu har Tesla sett ut att ha klarat sig bättre genom krisen och bland annat presenterat nya leveransrekord.

Att leverera bilar till kund utan alla funktioner är inget som Tesla är ensamma om för tillfället. Bristen på halvledare ställer biltillverkarna inför en tuff utmaning som fått flera att dra ned eller helt pausa tillverkningen.

I andra fall levereras alltså bilarna ändå med löfte om att kunden ska kunna få tillgång till funktionerna vid ett senare tillfälle. Bland annat kan den som idag köper en BMW 3-serie bli utan pekskärm för tillfället.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: